Vi kjenner alle til utfordringsbildet i tiden som kommer, der en aldrende befolkning gir et urealistisk behov for helsepersonell fremover. Holder det bare å prioritere? Vi ser en rivende utvikling i digitalisering, velferdsteknologi og kunstig intelligens. Hvordan skal vi forholde oss til dette, og hvordan tar vi det i bruk så trygt som mulig?
KI – en revolusjons i helsetjenesten. Hva kunstig intelligens er og hvordan det treffer helsesektoren og pasientene? Dette vil Robert Jenssen, professor i Forskningsgruppa for maskinlæring ved UiT Norges arktiske universitet, fortelle oss mer om.
For at ny teknologi og nye løsninger skal gi verdi for pasient og helsepersonell, er det viktig å finne den rette balansen mellom faglige hensyn, regulatoriske krav og brukeres rett til medbestemmelse. Dette vil Helga M. Brøgger, lege og seniorforsker ved DNV fortelle oss mer om.
Vi får høre flere eksempler på bruk av teknologi og KI.
"Da vi tok i bruk Kaiku-appen i kreftbehandling, endret vi måten vi jobber på ved kreftavdelingen i Nordlandssykehuset. Vi har fått en ny hverdag!" Ellinor Haukland jobber som kreftlege ved Nordlandssykehuset i Bodø. Hun kommer og forteller om deres erfaringer.
Julia Németh, Innovasjon og myndighetskontakt, HelsaMi, forteller hvordan Helsa Mi har endret pasientens mulighet til oversikt over sine egne og pårørendes helseopplysninger, dialog med helsepersonell og tilgang til digitale verktøy i Helse Midt-Norge.
«En god dag starter med en god natts søvn». Med dette som motto, viser Remi Andersen, sykehjemsoverlege ved Oksenøya sykehjem i Bærum, hvordan brukerutvikling og klinisk bruk av den trådløse pust- og søvnmonitoren Somnofy gir pasienter en så god dag som mulig?
Trygge rammer for bruk av KI. Hvordan jobber myndighetene for at teknologi og KI skal bli innført på en sikker måte? Hilde Lovett, er seniorrådgiver i Helsedirektoratet forteller oss mer om dette, og hun vektlegger kompetanseutvikling og tverrfaglighet ved innføring av KI.