Pasientsikkerhetskampanjen I trygge hender 24-7
Kampanjens målsetting var å redusere pasientskader, bygge varige strukturer for pasientsikkerhet og forbedre pasientsikkerhetskulturen i helse- og omsorgstjenesten. Dette skulle oppnås ved å jobbe langs to akser: styrking av kompetanse i forbedringsarbeid hos helsepersonell og ledere, samt implementering av tiltak som ville redusere skader og bedre pasientsikkerheten på utvalgte innsatsområder.
I kampanjeperioden startet arbeid på 12 innsatsområder. For hvert området ble det utviklet tiltak og målinger i samarbeid med ekspertgrupper. Deretter ble de testet og justert gjennom pilotprosjekter. Innsatsområdene ble spredt til helse- og omsorgstjenesten ved hjelp av læringsnettverk.
Læringsnettverk er en anerkjent metode for å implementere forbedringsarbeid, der tverrfaglige kliniske forbedringsteam iverksetter tiltakene i egen virksomhet med støtte fra ekspertise i forbedringsarbeid og ved gjensidig erfaringsutveksling.
Fra kampanje til program – med samme slagord
Endring av eksisterende praksis er utfordrende, og forbedringsarbeid og kulturendring tar tid. Pasientsikkerhetskampanjen kom langt på to år, men det var behov for å videreføre arbeidet og ha fortsatt nasjonal oppmerksomhet for skape varige forbedringer.
Stortingsmeldingen God kvalitet – trygge tjenester kom i 2013, og dannet grunnlag for etablering et femårig nasjonalt program for pasientsikkerhet (2014-2018). Målet for pasientsikkerhetsprogrammet var de samme som for kampanjen: redusere antall pasientskader og sikre trygge tjenester, og slagordet I trygge hender 24-7 ble videreført.
Programmet bygget videre på tiltak og erfaringer fra pasientsikkerhetskampanjen og internasjonale anbefalinger, men med mer vekt på å styrke forbedringskompetansen, ledelse av pasientsikkerhet og kommuneperspektivet.
Programmet videreførte pasientsikkerhetskampanjens organisering med en bredt sammensatt styringsgruppe og et sekretariat i Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Sekretariatet ble overført til Helsedirektoratet fra juni 2014 og ut programperioden.
Les mer om programmet i stortingsmeldingen, strategi (2014-2018), revidert strategi (2014-2018) og i sluttrapporten.