Nordisk konferanse i Oslo setter fokus på etikk, pasientsikkerhet og kunstig intelligens i helsevesenet

Publisert 06/09/2024 Oppdatert 06/09/2024

Den 7. nordiske forskningskonferansen om kvalitet og pasientsikkerhet ble arrangert i Oslo fra 28. til 30. august 2024, med Akershus universitetssykehus (Ahus) som vertskap.

Konferansen ble gjennomført i samarbeid med NSQH

Konferansen ble gjennomført i samarbeid med NSQH, det nordiske nettverket for forskere innen kvalitet og pasientsikkerhet i helsetjenesten, og det var første gang på ti år at konferansen ble holdt i Norge. Tidligere ble den arrangert i Stavanger, og den avholdes annethvert år i ulike nordiske land. Årets konferanse hadde 159 påmeldte deltakere, stadig økende antall fra tidligere år.

- Konferansen fokuserte på etikk, rettferdig fordeling, og hvordan kunstig intelligens kan påvirke pasientsikkerhet, ifølge Ellen Catharina Tveter Deilkås fra Ahus, som er medlem av den nordiske programkomiteen for NSQH. Programmet inkluderte tre parallelle sesjoner med 40 foredrag og 37 postere, samt fire hovedforedrag og 37 ett minutts speedposterpresentasjoner.

Kunstig intelligens kan identifisere pasientskader

Professor David Bates fra Harvard var en av hovedforedragsholderne på konferansen. Han snakket om bruk av kunstig intelligens til å identifisere pasientskader og risiko, og hvordan dette kan bidra til å redusere uønskede hendelser. Han understreket viktigheten av å måle pasientskader som grunnlag for forbedringsarbeid. Professor Siri Wiig fremhevet behovet for samarbeidsrutiner og møter mellom avdelinger og tjenester som yter omsorg til samme pasienter, og viktigheten av lederes involvering i dialogen knyttet til konkrete eksempler.

Ahus er ledende

Valget om å holde konferansen i Oslo ble tatt fordi Ahus har vært pioner i måling og forbedring av pasientsikkerhet i Norge, ifølge Deilkås. Anne Karin Lindahl, som ledet den lokale arrangementskomiteen og er leder for kirurgisk divisjon på Ahus, rapporterte at deltakerne ga positive tilbakemeldinger på både det faglige innholdet og organiseringen av konferansen. Hun nevnte også at Ahus sin innføring av robotkirurgi har fått internasjonal oppmerksomhet for sine gode resultater.

Robotkirurgi og simuleringstrening

På prekonferansen forklarte nettopp avdelingsleder Stig Muller at suksessen med robotkirurgi ved Ahus skyldes at involverte avdelinger deltok i en felles styringsgruppe som planla implementeringen, og at alle operasjonsteam fikk felles opplæring, inkludert simuleringstrening. Dette står i kontrast til sykehus med dårligere resultater, hvor mangel på samarbeid og involvering i planlegging og opplæring har vært utfordringer.

Helsedirektoratets utviklingsprosjekt for måling av pasientskader presenterte foreløpige resultater fra en forskningsstudie og beskrev logistikkutfordringene ved å involvere 24 team av journalgranskere som undersøkte 920 pasientopphold fordelt på 14 sykehus.

Her kan du lese mer om konferansen: NSQH 2024 – Forskning, kvalitet og pasientsikkerhet - Akershus universitetssykehus HF (ahus.no)


Bildet under viser Helsedirektoratet sin poster GTT prosjektet i Norge: 

240827 PRESENTASJON POSTER 1.jpg
Poster fra GTT